Symptomen op overige gewassen

Met enkele uitzonderingen zijn de symptomen op de overige gewassen gelijk aan de symptomen die te zien zijn bij appel (Malus) en peer (Pyrus).

Bij vuurdoorn (Pyracantha) worden de bloemtrossen vaak als eerste geïnfecteerd, ze worden bruin en sterven af. Infectie van jonge scheuten komt in ons land eveneens vaak voor, hoewel dit niet vaak wordt beschreven. De karakteristieke symptomen van bacterievuur in zachte vuurdoornscheuten zijn roodbruine bladeren, terwijl het twijguiteinde vaak de typische kromming vertoont; vaantjes. In een later stadium wordt het blad karakteristiek lichtbruin. Slijmdruppels worden zelden geobserveerd op de jonge scheuten, maar wel vaak op het oude hout. De infectie treedt binnen via de bloesem of de jonge twijgen, en gaat door naar de grotere takken, daarmee vaak een groot deel van de plant verwoestend.

In vatbare meidoornstruiken (Crataegus) vormt de ziekte veel geïnfecteerde scheuten met licht tot donkerbruine bladeren, die blijven hangen. Bij nadere observatie blijkt soms dat deze takken gedood zijn door winterschade, Monilinia aantasting, of zoutschade als de planten dicht bij zee groeien. Er zal dus op gelet moeten worden, dat men zeker weet dat een afsterving veroorzaakt is door bacterievuur. Een positieve uitslag wat betreft bacterievuur kan gegeven worden, indien er kankers op de grotere takken zitten. Onder de scheurtjes van deze kankers kan men een karakteristieke paarsverkleuring waarnemen. Door de schors rondom dit gebied weg te snijden verschijnt de typische roodverkleuring van de binnenschors. Bij lichte druk op de verkleurde plek kunnen druppels bacterieslijm te voorschijn komen,die na enige tijd oranje/ bruin verkleuren. Bij meidoorn komen er behalve slijm ook bacteriedraden voor.

In Nederland werd in 1972 een interessant bacterievuur symptoom gesignaleerd. Het ging hierbij om glinsterende kleine druppeltjes bacterieslijm op de bladeren en twijgen. Dit slijm verkleurde niet, maar droogde uit tot een zilverachtige laag over het bladoppervlak. De symptomen verschijnen alleen onder specifieke, nog onbekende, weersomstandigheden.

Lees meer
Takinfectie in meidoornTakinfectie in meidoorn