Vruchtinfectie

Bacterievuur op vruchten wordt meestal aangetroffen bij onrijpe vruchten, ofschoon de symptomen ook na het oogsten, verpakken en verzenden kunnen optreden.
De vruchtinfectie verspreidt zich direct via de lenticellen (bast- of kurkporie) in de schil, door wonden of via geïnfecteerde uitsteeksels van de vrucht. Het geïnfecteerde deel zal eerst olieachtige/ vettig worden of het krijgt een waterig uiterlijk, waarna de vrucht bruin tot zwart kleurt.
Peren vertonen vaak een donker groene, waterige rand rondom de infectie, terwijl dit bij appel vaak een rode rand is. In het klokhuis van de vruchten verzamelt zich vaak een melkachtige, geelbruine vloeistof, terwijl de lenticellen slijm afgeven. Soms worden er op peren bacteriedraden gevormd. Vruchtinfecties volgen meestal na hevige hagelbuien in de zomer. Indien de vruchten hoofdzakelijk bij de vruchtsteel aangetast zijn, krijgen ze een mummieachtige uiterlijk, en blijven ze aan de boom hangen.
Vruchtinfectie in peerVruchtinfectie in peer
PerenKlik voor vergroting